Zamów 2 produkty i odbierz darmową dostawę! 🔔 👵👨‍🦳 Promocja na Dzień Babci i Dziadka -50 zł w Nordkrill! 👨‍🦳👵
Strona główna / Blog / Olej z kryla - wszystko, co musisz o nim wiedzieć
Olej z kryla - wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Olej z kryla - wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Olej z kryla to produkt stosunkowo nowy na rynku polskim, jednak cieszący się coraz większą popularnością dzięki idealnemu połączeniu naturalnych składników odżywczych. Jest on czystym, naturalnym źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego coraz częściej jest wybierany nie tylko przez profesjonalnych sportowców i dietetyków, ale także osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Co warto o nim wiedzieć?

Spis treści:

1. Czym jest kryl?
2. Znaczenie kwasów omega-3 dla człowieka
3. Cholina - niezbędny składnik odżywczy
4. Astaksantyna - cenny przeciwutleniacz
5. Olej z kryla - dla kogo?

Kryl - mały, ale niezwykły skorupiak

Kryl antarktyczny (Euphausia superba) to niewielkich rozmiarów skorupiak, przypominający wyglądem krewetkę. Zamieszkuje wody Oceanu Antarktycznego, gdzie stanowi pokarm dla większości żyjących tam gatunków morskich. Jest mały, ale bogaty w ważne dla ludzkiego organizmu substancje: kwasy omega-3 (EPA i DHA), cholinę i astaksantynę.

Olej z kryla zawiera bardzo dużo kwasów omega-3

Znaczenie kwasów omega-3 dla człowieka

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają właściwości przeciwzapalne (123) oraz obniżają stężenie “cholesterolu HDL” (456). Poprawiają również stosunek cholesterolu HDL do trójglicerydów u osób zdrowych (78). Sportowcom pomagają w szybszej regeneracji po treningach i zawodach (9,10). Niedobór kwasów omega-3 może natomiast przyczynić się do problemów ze wzrokiem (11).

Badania wskazały również, że długołańcuchowe kwasy EPA i DHA mogą pomóc w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych (zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych), zespołu metabolicznego oraz przewlekłych chorób zapalnych (12131415). Nie bez powodu wielu naukowców dąży do tego, aby Indeks Omega-3 stanowił biomarker ryzyka sercowo-naczyniowego (1617). 

Niestety organizm ludzki nie potrafi samodzielnie ich wyprodukować. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczyć je w odpowiedniej ilości i jakości. Coraz więcej badań wskazuje, że kwasy omega-3 związane z fosfolipidami (czyli te pochodzące z kryla) są wchłaniane lepiej niż z trójglicerydami (71819). Zresztą różnic świadczących o tym, że olej z kryla ma ogromną przewagę nad olejem rybim jest znacznie więcej. 

Cholina - niezbędny składnik odżywczy

Główną zaletą oleju z kryla są nie tylko zawarte w nim kwasy omega-3. To niepozorne zwierzątko skrywa w sobie jeszcze inne cenne składniki. Jednym z nich jest cholina. To substancja z grupy fosfolipidów, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa na czynność wątroby, zdrowy rozwój mózgu, ruchy mięśni, układ nerwowy i metabolizm.

Mimo, że wątroba potrafi produkować ją samodzielnie, to jednak warto dostarczać jej także z zewnątrz (20). Wiele osób cierpi na jej niedobór, w szczególności są to osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe (2122), kobiety w ciąży (23), czy osoby starsze (24). 

Astaksantyna - doskonały przeciwutleniacz

To dzięki niej kapsułki z olejem z kryla zawdzięczają swoją piękną, czerwoną barwę. Jednak to przez swoje silne właściwości przeciwutleniające jest tak ceniona przez specjalistów (25). Wykazuje działanie ochronne przed wolnymi rodnikami, zmniejsza stres oksydacyjny - zwłaszcza u osób otyłych oraz u palaczy. Poza tym poprawia regenerację po wysiłku (2627), ochrania skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV (28) i pozytywnie wpływa na proces starzenia i choroby związane z wiekiem.

 

olej z kryla swoją barwę zawdzięcza astaksantynie

Olej z kryla - dla kogo?

Każdy, kto chce zadbać o swój organizm i zdrowo się odżywiać powinien włączyć suplementację olejem z kryla do swojej diety. Osoby, które szczególnie powinny zwrócić uwagę na odpowiednią podaż kwasów omega-3 to w szczególności te, które:

  • nie pokrywają zapotrzebowania na kwasy omega-3 wraz z dietą (nie spożywają co najmniej 2 porcji ryb tygodniowo, w tym 1 tłustej - najlepiej w postaci gotowanej lub pieczonej)
  • spożywają produkty wysokoprzetworzone, żywność typu fast-food oraz gotową żywność
  • korzystają ze specjalnych diet pudełkowych (dieta ketogeniczna, wysokowęglowodanowa, skrajnie restrykcyjna)
  • prowadzą aktywny lub bardzo aktywny tryb życia (w tym również dużo ćwiczą)
  • stosują głodówki
  • żyją w przewlekłym stresie lub prowadzą nie do końca zdrowy tryb życia, żyjąc intensywnie i na „pełnych obrotach” 
  • są w podeszłym wieku
  • chorują między innymi na otyłość, cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie tętnicze, sarkopenię
  • są niedożywione lub zagrożone niedożywieniem 
  • zmagają się z chorobami autoimmunologicznymi (np. choroba Hashimoto) 
  • chcą poprawić odporność organizmu
  • są palaczami zarówno czynnymi, jak i biernymi

Olej z kryla - dawkowanie

Mimo, że olej z kryla to suplement a nie lek, należy pamiętać, ze zarówno niedobór, jak i nadmiar może zaszkodzić. Istnieje wiele rekomendacji zarówno polskich jak i zagranicznych, które szczegółowo opisują dawkowanie oleju. Najważniejsze, żeby nie przekraczać dziennej dawki podanej przez producenta na opakowaniu. Zbyt duże dawki kwasów omega-3 mogą powodować problemy żołądkowo-jelitowe, czy zawroty głowy.

Dodatkowo osoby z alergią na ryby lub skorupiaki, a także te, które przyjmują leki na krzepnięcie krwi powinny najpierw skonsultować chęć przyjmowania oleju ze swoim lekarzem. 

Czy olej z kryla jest bezpieczny?

Kryl antarktyczny jest pozyskiwany z dziewiczych wód Oceanu Antarktycznego, na obrzeżach Antarktydy. Stanowi on fundament w antarktycznym łańcuchu pokarmowym i jest praktycznie wolny od toksyn i metali ciężkich. Olej z kryla Nordkrill Ultra Krill Oil jest poławiany w sposób zrównoważony i w 100% identyfikowalny. Dzięki temu można prześledzić jego drogę od połowu do kapsułki.

Olej z kryla pozyskuje się z wód Antarktydy

W 2008 roku olej z kryla został uznany przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) za bezpieczny dla zdrowia człowieka uzyskując certyfikat GRAS. Natomiast w 2009 roku został dopuszczony do obrotu jako nowy składnik żywności we Wspólnocie Europejskiej, a w 2014 roku także przez Chiny. Co więcej, niedawno Wspólnota Europejska podjęła decyzję o rozszerzeniu dozwolonych zastosowań oleju z kryla na kobiety w ciąży oraz karmiące (29). 

Olej z kryla - niezbędny suplement w codziennej diecie

Olej z kryla w jednej małej kapsułce skrywa w sobie ogromne ilości niezbędnych składników odżywczych. Do tego odznacza się większą biodostępnością niż produkty pozyskiwane z ryb. Dodatkowo kapsułki oleju z kryla Nordkrill Ultra Krill Oil 590 mg pozbawione są nieprzyjemnego rybiego posmaku i zapachu. To wszystko sprawia, że suplement cieszy się tak rosnącą popularnością. Coraz więcej ludzi chce dbać o siebie i swoje zdrowie świadomie. 

Przedsprzedaż oleju z kryla Nordrill Ultra Krill Oil 590mg

 

 

0 komentarze

Skomentuj