Co to są fosfolipidy i dlaczego powinny Cię obchodzić?
Badania wskazują, że fosfolipidy odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce wielu chorób przewlekłych, z którymi boryka się nasze społeczeństwo.
Fosfolipidy to naturalne, integralne części komórek. Są składnikami strukturalnymi błon komórkowych i błon wewnątrz komórek, wpływają na ich wytrzymałość, elastyczność i integralność.
Budowa i właściwości fosfolipidów czynią je wysoce dostępnym źródłem biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych.
Niektórzy nazywają fosfolipidy „cząsteczką życia”, ponieważ bez nich cierpielibyśmy na krytyczną dysfunkcję komórkową, co mogłoby skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Ponadto są potrzebne do emulgowania tłuszczu w żołądku i krzepnięcia krwi.
W przypadku ich niedoboru wiele funkcji komórek, takich jak zdolność do usuwania niepotrzebnych substancji, zdolność absorpcji składników odżywczych, komunikacja między komórkami, funkcje enzymów związane z błoną czy zdolność do wiązania cząsteczek (neuroprzekaźników, antygenów, przeciwciał itp.) byłaby bardzo poważnie zagrożona.
Ilość fosfolipidów w organizmie człowieka jest olbrzymia! Ciało zawiera ponad 100 bilionów komórek z błonami składającymi się z fosfolipidów i białek. Sama wątroba składa się z błon, które mogą wypełnić cztery boiska do piłki nożnej.
Fosfolipidy potrzebne kwasom omega-3?

Oprócz tego, że są elementami strukturalnymi komórek, fosfolipidy są również odpowiedzialne za przenoszenie długołańcuchowych kwasów omega-3 eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) do błon komórkowych. Są to składniki, które zapewniają komórkom elastyczność i przemieszczają się po całym ciele, aby importować korzyści z różnych tkanek i narządów.
Omega-3 okazują się równie ważne, a ostatnie badania dowodzą, że względny niedobór może prawie 10-krotnie zwiększyć ryzyko zawału serca u osób o najniższych ich poziomach.
Gdzie więc można znaleźć zarówno fosfolipidy, jak i omega-3?
W dzikim łososiu atlantyckim kwasy omega-3 są dostarczane w postaci mieszanki fosfolipidów i trójglicerydów. To samo dotyczy oleju z kryla.
Na przykład w oleju z kryla większość kwasów omega-3 EPA i DHA jest związana z fosfolipidami. Natomiast inne kwasy omega-3 zawarte w oleju morskim zawierają EPA i DHA związane z trójglicerydami, formą tłuszczów wykorzystywanych przez organizm do wytwarzania energii - formy, która jest również przechowywana w postaci tłuszczu w organizmie na potrzeby przyszłych potrzeb energetycznych.
Poziom fosfolipidów w organizmie zmienia się wraz z wiekiem oraz zależny od wolnych rodników i toksyn, które atakują komórki skóry, płuc, wątroby, serca i naczyń krwionośnych [1]. Dlatego też uszkodzone fosfolipidy muszą być stale wymieniane, tak, aby zapewnić optymalne funkcjonowanie i zdrowie komórek.
Badania wykazały, że fosfolipidy znajdujące się w diecie mogą pomóc obniżyć poziom cząsteczek LDL we krwi czyli „złego” cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca, wpływając na wychwyt cholesterolu w jelitach.
Dzienne spożycie fosfolipidów wynosi zwykle 2-8 gramów, co odpowiada 1-10% dziennego spożycia tłuszczu [2].
Twoje źródło omega 3 to.... Daj znać w komentarzu!
Przy okazji sprawdź nasz olej z kryla antarktycznego
[1] M. Kosicek i S. Hecimovic, „Phospholipids and Alzheimer’s Disease: Alterations, Mechanisms and Potential Biomarkers”, Int. J. Mol. Sci., t. 14, nr 1, s. 1310–1322, sty. 2013, doi: 10.3390/ijms14011310.
[2] I. B. Jeffery, D. B. Lynch, i P. W. O’Toole, „Composition and temporal stability of the gut microbiota in older persons”, ISME J., t. 10, nr 1, s. 170–182, sty. 2016, doi: 10.1038/ismej.2015.88.